Hymnografie
Advertisement

Johannes Gijsbertus Bastiaans was een Nederlands organist, componist en muziektheoreticus. Bastiaans werd op 31 oktober 1812 geboren in De Wilp; hij overleed op 16 februari 1875 te Haarlem.

Bastiaans kreeg vanaf zijn tiende orgelles in Deventer. Hij leerde voor horlogemaker en vestigde zich in Rotterdam. Daar maakte hij kennis met C.F. Hommert, die hem liet kennismaken met de werken van Johann Sebastian Bach.

Hij trok naar Duitsland waar hij les kreeg van onder meer Felix Mendelssohn-Bartholdy en F. Becker. In 1839 werd hij organist voor de doopsgezinde gemeente in Deventer. In 1840 werd hij organist aan de Zuiderkerk in Amsterdam en van 1858 tot 1878 was hij stadsorganist aan de Grote of Sint-Bavokerk en stadsbeiaardier in Haarlem.

Hij was hij één van de drijvende krachten achter de groeiende aandacht voor J.S. Bach in Nederland. Hij heeft ook verschillende koralen en werken voor orgel en piano geschreven. Ook heeft hij verschillende melodiën geschreven voor de Vervolgbundel op de Evangelische Gezangen. In het Liedboek voor de Kerken zijn 9 liederen van melodieën van hem voorzien. Een bekend voorbeeld daarvan is De Heer is mijn Herder dat in bovengenoemde vervolgbundel als Lied van de Goede Herder was opgenomen. De tekst van dit lied is geschreven door Jan Jakob L. ten Kate.

Melodieën[]

Bronnen[]

Smallwikipedialogo.png Deze pagina bevat gegevens van Wikipedia. Het oorspronkelijke artikel stond op: Johannes Gijsbertus Bastiaans. De lijst van auteurs kan gevonden worden in de paginageschiedenis. Zoals bij Hymnografie, is de tekst van Wikipedia beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.
  • Een compendium van achtergrondinformatie bij de 491 gezangen uit het Liedboek voor de kerken. Samengesteld door de Prof. G. Van der Leeuw-stichting; 3e druk, Zoetermeer: 1998 (ISBN 9023904222)
Advertisement